מראה מקום – לציון 75 שנה ללוחמי הגטאות – יוני 2024
כשעלו ראשוני החברים, קבוצת מייסדי הקיבוץ, על הקרקע בשנת 1949 הם השתמשו במבנים הבודדים שהיו על הגבעה מתקופת המנדט הבריטי למגורים משותפים, חדר אוכל ובית תינוקות. תוך שבועות ספורים הם בנו צריפים ואוהלים נוספים. החברים, שורדי השואה, יכלו סוף־סוף לחוש "בבית :"באוהל, בחדר קטן או בצריף. מאז ועד היום הולך הקיבוץ, נבנה, גדל ומשנה פניו יחד איתנו.
התערוכה מראה מקום, המוצגת בבית אוסף קופפרמן, עוסקת בהיסטוריה הרחוקה יותר ופחות של ביתנו, קיבוץ לוחמי הגטאות, דרך מקומות ומבנים בקיבוץ. כל מבנה אוצר בתוכו סיפור ומשקף את הקהילה וצרכיה. מלאכת הבנייה גם קשורה ושזורה בחייו של משה קופפרמן, שעבד שנים רבות כבנאי וכרכז הבנייה בקיבוץ, והייתה מקור השראה פורה ביצירתו.
קיר מרכזי באולם הגדול מוקדש לפרויקט אמנותי משותף של קהילת לוחמי הגטאות, הנקרא פינה בלב. כל משפחה בחרה מבנה או מקום אהוב ברחבי הקיבוץ, צילמה אותו והסבירה בחירתה. התצלומים והמשפטים של כלל המשתתפים חוברים למיצב משותף, מטעינים את המושג "בית" במשמעות מעניינת ורבת־פנים.
לצד המיצב מוצגים גם סיפוריהם של שבעה מבנים ומקומות בקיבוץ באמצעות תצלומים, מסמכים ארכיוניים, טקסטים, איורים ועיצוב מאת האמן משה מירסקי ועבודות אמנות, שרובן נעשו במיוחד לתערוכה בידי שבעה אמנים ואמניות עכשוויים – עירית אביר, רוני ברות, תמר הורביץ ליבנה, יוסי וסיד, עידו מרקוס, קובי סיבוני ומשה קופפרמן. רוב האמנים.ות קשורים.ות כך או אחרת לקיבוץ, כל אחד.ת מהם בחר.ה להתייחס לְמקום באופן אחר, דרך המבנה עצמו, דרך האנשים הקשורים אליו או דרך האירועים שהתרחשו בו. המקומות שנבחרו הם אבני דרך בחיינו הקיבוציים הן במשמעותם האידאולוגית הן במראה שלהם והן כמעצבי חיי היום־יום שלנו. חלקם שינו במשך השנים את ייעודם כעדות לשינויים החלים בנו.
ארבעה מהמבנים תוכננו על ידי האדריכלית חברת הקיבוץ נעמי יודקובסקי, שתכננה את רוב המבנים והבתים בקיבוץ, ובכך עיצבה את הנוף המלווה את חיינו כאן.
כל התצלומים והחומר הארכיוני נלקחו מארכיון קיבוץ לוחמי הגטאות, אלא אם צוין אחרת.
הטקסטים, אלא אם צוין אחרת, נכתבו על ידי טלי שנר, חדוה תג'ר ומשה ריבוש.
רוני בן דור וקובי סיבוני
יוני 2024